Jak zapewne pamiętacie, dwa miesiące temu ogłosiliśmy trzecią odsłonę konkursu „Uwarz Sobie”, tym razem przeprowadzaną we współpracy z siecią Kaufland. Dzięki temu partnerstwu trzy zwycięskie piwa zagoszczą na półkach tych marketów.
Zdajemy sobie sprawę, że tempo było ekspresowe, ale żeby móc zamknąć temat jeszcze tej jesieni, musieliśmy je ustawić na poziomie „bardzo wysokie”. Na szczęście wyznaczony termin nie okazał się dla Was straszny: do konkursu zgłoszono blisko 200 piw w łącznie trzech kategoriach: American IPA, Hefeweizen z owocami oraz Tea IPA.
Eliminacje i finał zaplanowaliśmy na 26-27 sierpnia 2021 roku. W piątek przeprowadziliśmy eliminacje, zaś w sobotę – finały. Zgodnie z zapowiedzią, zaprosiliśmy do pomocy naszych zaprzyjaźnionych sędziów PSPD, działających na co dzień w Małopolskim Oddziale Terenowym. Dzięki temu właściwie każda komisja składała się w 100% z sędziów certyfikowanych, co gwarantowało wysoki poziom ocen i pewność, że do finału wejdą, a później zwycięstwo odniosą naprawdę najlepsze piwa.
Garść uwag: część piw została odrzucona za nieregulaminowe parametry (np. zbyt niski ekstrakt). Zdarzały się też paczki uszkodzone, których stan nie pozwolił nam na przyjęcie do konkursu. Bywały też piwa, mimo że świetne, które nie dostały się do finału, gdyż nie wpisywały się w opis stylu zamieszczony na naszej stronie. Przykładem był kapitalny Weizen z owocami, które jednak tak zdominowały trunek, że styl bazowy był niewyczuwalny. To dobra uwaga na przyszłość, byście – drodzy Piwowarzy – z uwagą wczytywali się w wytyczne. W przypadku konkursów – stety/niestety – są one bardzo istotne i kluczowe dla sprawiedliwej oceny.
Piątkowe eliminacje były sędziowane przez następujące komisje:
AIPA – Mateusz Małż, Jakub Kustra, Jakub Chwastek
Hefeweizen z owocami – Paweł Poręba, Tomasz Bulicz
Tea IPA – Michał Wierzbicki, Przemysław Szczepańczyk, Filip Jaworski
Po burzliwych, kilkugodzinnych obradach sędziowie zdecydowali, by wpuścić do finałów siedem piw w kategorii AIPA, cztery w kategorii Hefeweizen oraz pięć w kategorii Tea IPA.
**
W sobotę nieco przetasowaliśmy komisje. Ostatecznie finały sędziowały następujące załogi:
AIPA – Mateusz Małż, Tomasz Bulicz, Jurek Gibadło (piszący te słowa, jedyny sędzia bez certyfikatu w tym towarzystwie ;))
Hefeweizen z owocami – Krzysztof Chmiel, Jakub Kustra, Jakub Chwastek
Tea IPA – Mateusz Górski i Paweł Poręba
Prace finałowe trwały grubo ponad dwie godziny, gdyż chcieliśmy mieć pewność, że nasz wybór będzie trafny, a sporządzone arkusze ocen satysfakcjonujące dla uczestników. Szczególnie długie rozmowy toczyły się nad wyłonieniem zwycięzcy w kategorii Tea IPA, ale finalnie sędziowie doszli do porozumienia. Po rozkodowaniu próbek otrzymaliśmy takie oto wyniki.
W kategorii American IPA triumfowali:
1. Kamil Pasierbik – 42,3 p. (średnia od wszystkich sędziów)
2. Sylwester Kikla – 36,6 p.
3. Tomasz Nizioł – 34,3
Pozostali finaliści: Daniel Kamiński, Arkadiusz Płachecki, Dariusz Witek, Paweł Szulc
**
W kategorii Hefeweizen z owocami na podium znaleźli się:
1. Michał Polak – 39,6 p.
2. Sławomir Naumiuk – 37,3 p.
3. Damian Jurkiewicz – 33,3 p.
W finale znalazł się także Michał Wiśniewski.
**
W kategorii Tea IPA zwycięzcami okazali się:
1. Waldemar Mudryk – 39,5 p.
2. Krzysztof Onyszko – 38 p.
3. Dawid Pietkiewicz i Kacper Anklewicz (duet) oraz Arkadiusz Płachecki – po 34 p.
W finale znalazł się także Tomasz Pieczka.
Wszystkie osoby, które znalazły się na podium, otrzymają od nas nagrody (skontaktujemy się z Wami niebawem!), z kolei zwycięzcy kategorii uwarzą z nami piwa, które wylądują na półkach Kauflandu jeszcze tej jesieni. Pierwsze warki już pod koniec przyszłego tygodnia! W piątek, 17.09, pojawi się u nas Kamil Pasierbik. Z kolei po następnym weekendzie, czyli 20 i 21.09 będziemy gościli Michała Polaka i Waldemara Mudryka. Będziemy informowali o tym w naszych social mediach, więc śledźcie FB, Instagram oraz grupę Brokreacja Hools uważnie. 🙂
**
Bardzo serdecznie dziękujemy wszystkim uczestnikom konkursu, którzy poświęcili swój czas i wysłali do nas piwo. Gratulujemy zwycięzcom świetnych piw i już cieszymy się na nadchodzące spotkania! Wy zaś szykujcie się na przyjemność smakową, która czeka Was najpewniej na przełomie października i listopada.