PL

UWARZ SOBIE: PIG DIFFERENCE

26 czerwca 2019

Pierwsza edycja konkursu Uwarz Sobie zmierza ku szczęśliwemu finałowi. Piwo wkrótce ukaże się na rynku, ale Wy już teraz możecie sami zmajstrować to, co przygotował jego zwycięzca – Mateusz Małż.

Pamiętacie? W październiku zeszłego roku ogłosiliśmy konkurs, którego ideą było uwarzenie wariacji na temat naszego Red IPA – The Butcher. Zasypaliście nas znakomitymi pomysłami i – w większości – niezłym wykonaniem. Po burzliwych obradach postanowiliśmy przyznać główną nagrodę Mateuszowi Małżowi, który uwarzył Red IPA z… wędzonymi świńskimi uszami. Gratulujemy raz jeszcze!

Piwo uwarzyliśmy na wiosnę i już wkrótce trafi ono do Waszych rąk. Stwierdziliśmy jednak, że damy Wam możliwość uwarzenia go także w domu, by porównać sobie z tym, co udało nam się uzyskać na dużym browarze.

SKŁADNIKI

Zgodnie z ideą konkursu, zasyp piwa miał pozostać niezmieniony w stosunku do oryginału, dlatego też Mateusz użył słodów Pale Ale oraz Carafa Special III (na kolor). Chmielenie również okazało się bardzo zbliżone (Simcoe, Citra, Amarillo), tyle że CTZ zostało zastąpione odmianą Horizon.

Piwowar użył w domu płynnych drożdży Wyeast 1056, jednak ponieważ nie byliśmy w stanie w tamtym czasie załatwić ich na szybko, użyliśmy również neutralnych US-05. Wam pozostawiamy wybór przy zabawie w domu. 😉

Na koniec magiczny składnik – zdecydowanie nie dla wegan. Mateusz, zainspirowany nazwą piwa, postanowił użyć… wędzonych świńskich uszu. Produkt ten znajdziecie w sieci, ale – jeśli macie możliwość – polecamy samodzielną zabawę z wędzeniem. Uwaga! Dla lepszego efektu polecamy pokrojone uszy (można je dostać także w całości).

Podane poniżej dane dotyczą warki 20l i wydajności 80% (zgodnie z zapiskami Mateusza Małża).

ZACIERANIE I WYSŁADZANIE

Ten punkt to praktycznie powtórka z naszego przepisu, z tą różnicą, że Mateusz postawił podnieść temperaturę zacierania, by nieco podbić słodycz i obniżyć poziom alkoholu. Pożądane pH zacieru: 5,2-5,5.

  • 68,5 °C – przez 60 minut (wyłącznie słód Pale Ale)
  • 78 °C – przez 5 minut (dodajemy słód Carafa Special III, uprzednio rozdrobniony w wodzie)

Wysładzanie powinno być relatywnie proste, ale koniecznie miejcie pod ręką sporo ciepłej wody oraz wspomóżcie się odrobiną łuski gryczanej. Cel to – w zależności od Waszych parametrów odparowania – ok. 14,7 Plato i 23 litry brzeczki.

WARZENIE

Część prosta, łatwa i przyjemna, więc pozostaje Wam jedynie uzbroić się w cierpliwość i pakiet dobrych piw do degustacji. Po doprowadzeniu do wrzenia, brzeczkę gotujemy przez 90 minut, by uzyskać ok. 20l płynu o ekstrakcie początkowym 16 Plato.

Schemat chmielenia:

  • 20 g Horizon – 60 minut
  • 16,6 g Citra – 30 minut
  • 16,6 g Simcoe – 30 minut
  • 16,6 g Citra – 15 minut
  • 16,6 g Simcoe – 15 minut
  • 16,6 g Citra – 5 minut
  • 16,6 g Simcoe – 5 minut

Po gotowaniu chłodzimy beczkę w te pędy do zdezynfekowanego fermentora, chłodzimy do 17 °C, a następnie dodajemy drożdże.

FERMENTACJA

Tak, jak napisaliśmy wcześniej, Mateusz do fermentacji użył płynnych drożdży Wyeast 1056. Jeśli zdecydujecie się na ten szczep, koniecznie przygotujcie starter. Przy ekstrakcie 16 Plato można też pomyśleć o wcześniejszym rozruszaniu drożdży w lżejszym piwie. Alternatywą są suche drożdże US-05. Sugerujemy gęstwę.

Fermentację zaczynamy od 17 °C, a w później utrzymujemy ją na poziomie 18 °C. Przed przelaniem na leżakowanie, sugerujemy podniesienie na dwa dni temperatury do poziomu 21 °C.

Leżakowanie, w temperaturze ok. 13-14 °C powinno trwać ok. 10 dni. Już na samym początku dodajemy do fermentora wędzone uszy, zaś chmiel dorzucamy na dwa dni przed rozlewem w następujących dawkach:

  • 20 g Simcoe
  • 50 g Amarillo

**

Później pozostaje nam już tylko zabutelkowanie gotowego piwa i dodanie cukru do refermentacji (80-90 g rozpuszczone w wodzie i wymieszane z piwem będzie w sam raz).

PIG DIFFERENCE

Zwycięskie piwo Mateusza Małża trafi wkrótce do sklepu. Szukajcie trunku o nazwie Pig Difference, które zdobi poniższa etykieta. 😉