SKLEP

The Blogger – najechali nas blogerzy

21 września 2016

Wpuściliśmy 20 blogerów do browaru. Żyjemy.

Zdjęcia dzięki uprzejmości Jerry’ego B.

Krew, cierpienie i pożoga, krzyczące dzieci i płaczące matki – mniej więcej takie obrazy malowały nam się przed oczami, gdy w styczniu Jerry Brewery chytrze upił nas w knajpie, a później wyciągnął zgodę na warzenie piwa blogerów. Koleś wymyślił sobie, że zorganizuje kolejne spotkanie piwnych skrybów i w jego ramach przygotuje piwo.

U nas słowo jest droższe pieniędzy. Skoro zobowiązaliśmy się do wzięcia udziału w zabawie, trzeba było podjąć rękawicę. I podjęliśmy. Najpierw w czerwcu pozwoliliśmy blogerom wybrać składniki do piwa o świetnie pasującej do naszej głównej linii nazwie The Blogger, a później ugościliśmy ich w naszym mateczniku – Szczyrzyckim Browarze Cystersów „Gryf”.

W tym miejscu wielkie podziękowania należą się panu Adamowi Czepielowi, właścicielowi browaru, który pomógł nam w organizacji i pięknie ugościł 20 blogerów oraz naszych znajomych. Kłaniamy się w pas!

Szczegóły zabawy poznacie czytając/oglądając relację naszych gości. O tutaj:

RELACJE:

CHERRY SMOKED PEPPER RYE WOOD AGED STRONG ALE

Musimy ponarzekać – blogerstwo wymyśliło sobie piwo wcale nie tak kozackie, jak przypuszczaliśmy, choć na pewno nietypowe jak na polskie warunki, a w przypadku kilku składników – pionierskie.

Look at this.

The-Blogger-sklad

Zasyp (na 18,5 Blg):

  • słód Pale Ale Maris Otter – 39,1% udziału w zasypie
  • słód wędzony wiśnią – 34,8%
  • słód żytni – 21,7%
  • płatki owsiane – 4,3%

Słodu Maris Otter używa się bardzo rzadko, ze względu na wysoką cenę. Po słód wędzony wiśnią ktoś już sięgał, za to my jesteśmy pierwszym browarem, który kupił go od strzegomskiego Viking Malts. Żyto podbije pełnię i świetnie uzupełni się z czerwonym pieprzem. Jedynie te płatki owsiane są tu od czapy, no ale skoro je wybrano…

Chmiele i dodatki:

  • Sticklebract (NZ) – na goryczkę (45 IBU)
  • Sybilla (PL) – na aromat – od whirlpoola po chmielenie na zimno
  • Pieprz czerwony – na koniec gotowania
  • Płatki z drewna wiśniowego – na zimno

Drożdże:

  • Mangrove Jack’s New World Strong Ale

Z premedytacją „odwróciliśmy” chmielenie, by Nowa Zelandia poszła na goryczkę, a Sybilla na aromat (#mistrzowiezua). O pieprzu już pisaliśmy – doskonale współgra z żytem. Do tego płatki z drewna wiśni, konkretnie z potrzaskanej beczki. Tego chyba jeszcze nie było w polskim krafcie. Podobnie jak szczepu New World Strong Ale. Ma profil dość podobny do US-05, ale bardziej ochoczo pracuje przy wyższych ekstraktach.

Premiera tego cuda odbędzie się w czasie Poznańskich Targów Piwnych – 4 listopada o 21:00 odpalamy pierwszą beczkę. A po imprezie wysyłamy buteleczki w świat. Proszę czekać z niecierpliwością, bo – serio – będzie na co.

Brokreacja The Blogger (5) Brokreacja The Blogger (6) Brokreacja The Blogger (3) Brokreacja The Blogger (7) Brokreacja The Blogger (4) The Blogger Brokreacja (2)