SKLEP

The Blogger 2017 – blogerski najazd po raz wtóry

8 sierpnia 2017

Ultra Islay Whisky Barrel Aged Salty Kiwi & Cocoa West Coast White Bitter. Że my tego nie uwarzymy? Wolne żarty.

Tak było rok temu – przeczytaj relację

 

Blogerskie towarzystwo tak rozbisurmaniło się po zeszłorocznej akcji, że tym razem wparowało do nas z jeszcze bardziej pokręconym pomysłem. A że mają na Brokreacyjnym pokładzie szpiega w postaci Jerry’ego, nie mogliśmy im odmówić, choć rozsądek płakał i zgrzytał zębami.

Wszystko ze względu na sposób wyboru stylu piwa The Blogger 2017. Druga odsłona akcji piwnych blogerów została wyłoniona w czasie głosowania, natomiast style wypluł z siebie Generator autorstwa Typa Z Piwolucji, z – naturalnie – zaznaczoną opcją „Hardcore Mode”. Efekt to ból głowy Mateusza oraz rozkmina: „Czy to, co uwarzymy, ma w ogóle potencjał na bycie pijalnym?”.

Na ostatnie pytanie wciąż odpowiedzi nie znamy, za to wiemy, że trunek będzie równie ciekawy, co jego warzenie, które odbyło się w ostatnią sobotę. Do Szczyrzyca przyjechało przeszło 20 blogerów z całej Polski. Przez cały dzień towarzystwo degustowało piwa z tanka, cydry naszych przyjaciół ze Smykana, a także kilka naszych sztosów wysokoprocentowych. W międzyczasie bawiliśmy się z dodawaniem kiwi do tanka oraz turlaniem Jerry’ego, zamkniętego w beczce po owym. Sam chciał, więc co złego, to nie my!

PIWO – CO BĘDZIE W ŚRODKU

Wróćmy jednak do piwa. Jego styl zinterpretowaliśmy następująco: ultra – czyli, że ma być mocne, stąd ekstrakt początkowy to 24 Plato. Islay Whisky Barrel Aged – czyli będzie spało w beczułkach po torfowych whisky z naszej ulubionej szkockiej wyspy. Salty Kiwi & Cocoa – tu nie ma co tłumaczyć, pomijając fakap kuriera, który nie zdążył przywieźć ziaren kakao na czas. W efekcie zamiast do gotowania, trafią one do… beczek, gdzie poleżakują razem z piwem. Tego chyba jeszcze nie grali. 😉 West Coast Bitter – wiadomo, Bitter zatarty na wytrawnie (63-64°C). White – ze sporym udziałem słodu pszenicznego.

To jest kiwi, gdyby ktoś pytał ;)

A tak prezentują się konkrety:

Zasyp:

  • Maris Otter
  • Pale Ale
  • Crystal Malt
  • Carafa Special typ III
  • Pszeniczny jasny

Chmiele i dodatki:

  • Magnum
  • ziarna kakaowca
  • puree z kiwi
  • sól wielicka

Drożdże Safale S-04

Piwo będzie miało swoją premierę w czasie Poznańskich Targów Piwnych, połączonych z Beer Blog Day 2017. W czasie imprezy polejemy aż 4 wersje The Blogger:

  • edycja 2016, leżakowana przez rok w beczce po czerwonym winie
  • edycja 2017, leżakowana w beczce po whisky Laphroaig 10 (tej samej, w której śpi Imperialny Nafciarz Dukielski)
  • edycja 2017, leżakowana w beczce po whisky Bowmore (mniej torfowego od Laphroaig, bardziej delikatnego)
  • edycja 2017, blend beczek po Laphroaig 10 i Bowmore

Do sprzedaży w butelkach trafi tylko wersja blendowana.

Trzymajcie kciuki, żeby to wszystko się udało, bo piwo zapowiada się na najbardziej szalone w naszej historii. Tak to jest, gdy idziesz w konszachty z blogerami. 😉