SKLEP

Piwo Mikołajkowe – odkręcamy Kurek!

23 listopada 2016

Mikołaj może szykować torbę, a wy – gardła. Kilka dni temu uwarzyliśmy wraz z Konradem Kurkiem kapitalne piwo mikołajkowe!

Zachwyt i pewność siebie nie biorą się znikąd. Do kotła warzelnego (a później do fermentorów) w szczyrzyckiej Marysi trafił napój, który w wersji domowej dosłownie nas powalił. Mowa o Orange Stoucie przygotowanym przez Konrada Kurka na zeszłoroczny konkurs mikołajkowy organizowany przez MłOT PSPD. Brokreacja była sponsorem tamtego konkursu, a Mateusz go sędziował.

Piwo Konrada rozbiło bank. Cudownie zbalansowany, słodki Stout z zestem z pomarańczy rozłożył sędziów na łopatki. Średnia ocen 44/50 (jeśli pamięć Mateusza nie myli) to rzecz właściwie niespotykana na konkursach pod egidą PSPD.

Jednak nie ma co się dziwić – Konrad to jeden z najbardziej utalentowanych piwowarów domowych w Polsce, laureat wielu nagród, członek PSPD, a na dodatek współwłaściciel krakowskiego multitapu Craftownia. Facet jest czarodziejem – jeśli kiedyś wpadniecie do jego lokalu, męczcie chłopa o to, by wam coś polał spod lady. 😉

piwo-mikolajkowe-brokreacja-1

Konrad, wraz z Alanem Woyke, także współwłaścicielem Craftowni, wpadł do browaru w zeszłym tygodniu. Efekty naszej wspólnej pracy, Piwo Mikołajkowe według jego receptury, zaprezentujemy – a jakże – 6 grudnia 2016 r. w czasie tegorocznej odsłony konkursu MłOT PSPD. Cała warka trafi TYLKO do kegów (w sumie 30) i pojawi się w knajpach, nie tylko w Krakowie.

Szczegóły piwa:

Ekst. 14 Plato, 20 IBU, alkohol – planowane ok. 5% obj.

Skład: woda, słody Pale Ale, pszeniczny, czekoladowy żytni, czekoladowy pszeniczny, Brown, Special B, jęczmień palony; chmiel Marynka; drożdże US-05. Dodatki: skórki słodkiej pomarańczy, zest pomarańczy

Konrad suszył zest przy kominku, a następnie macerował go w spirytusie. Dodamy go do piwa na dwa dni przed rozlewem.

Matko kochana, jakie to będzie dobre!

piwo-mikolajkowe-brokreacja-2

piwo-mikolajkowe-brokreacja-3

dav

dav